باتری فلز مایع شرکت آمبری برای پشتیبانی برق مرکزدادهٔ مایکروسافت
مایکروسافت در مرکزدادهاش سیستم برق پشتیبان جدیدی نصب کرده که بر پایهٔ باتریهای فلز مایع (Liquid Metal) شرکت نوپای (Startup) آمبری (Ambri) است. این سیستم برای جانشینیِ ژنراتور دیزلی، از باتری یونلیتیومی بهتر است.
اشنایدر الکتریک (Schneider Electric) بهتازگی این باتریها را که بخشی از UPS هستند، با موفقیت راهاندازی کرده است. این نوع باتری با اینکه هنوز در مرحلهٔ تجاریسازی است، این قابلیت را دارد که برق پشتیبان را ارزانتر و بهرهورتر از باتری یونلیتیومی تأمین کند. باتری فلز مایع احتمالاً جایگزین اقتصادی خوبی برای ژنراتور دیزلی خواهد شد.
سیستم باتری آمبری بخشی است از برنامهٔ چند مرحلهای که مایکروسافت با اجرای آن خواهد توانست از نیاز به ژنراتور دیزلی بکاهد، برق را از هر منبع انرژی تجدیدپذیرِ ثابت فراهم کند، همچنین انرژی را از بازارهای ثانویه بخرد.
باتری فلز مایع شرکت آمبری
برخی ویژگیهای باتری فلز مایع شرکت آمبری اینها هستند:
- الکترودهای باتری از جنس آلیاژ کلسیم و آنتیموان است که با الکترولیت نمک مذاب کار میکند.
- تولید آن از نوع یونلیتیوم ارزانتر درمیآید زیرا چنانکه آمبری میگوید، فرایند ساختش مراحل کمتری دارد.
- در دمای بیش از ۵۰۰ درجهٔ سانتیگراد کار میکند؛ ولی از خطر فرار حرارتی (Thermal Runaway) و از تجزیه و از رهش گاز (Outgassing) بهدور است.
- پیشبینی میشود طول عمرش ۲۰ سال باشد که دو برابر عمر باتری یونلیتیوم است.
- انتظار میرود برای کاربردهایی همچون برق پشتیبان مفید باشد که به ظرفیت زیاد انرژی و عمر طولانی و بهرهوری نیاز دارند.
- برای چرخهٔ شارژ مداوم (Frequent Cycling) مناسب است.
- از آنجا که از سیستمهای یونلیتیوم بسیار سنگینتر است، برای کارکردهای ثابت مانند برق پشتیبان مطلوب است.
با اینکه این سیستم در دمای عملیاتی بالا کار میکند، به سرمایش نیاز ندارد. باتریها را در ظرف عایق حرارت نصب میکنند که در آن ظرف، خودِ باتریها گرمای کافی را برای رسیدن به دمای عملیاتی تولید میکنند.
آنتیموان که در ساختن این باتری به کار میرود، عنصر فراوانی نیست. ازاینرو آمبری در سال ۲۰۲۱ با شرکت Perpetua Resources قرارداد بسته تا بهاندازهٔ تولید ۱۳ گیگاواتساعت باتری برایش از معدن آیداهو آنتیموان استخراج کند.
آمبری اکنون دارد با همکاری شش شریک دیگر، راهاندازی آزمایشی اجرا میکند و میخواهد سیستم کانتینری استانداردشدهٔ ۱ مگاواتی کامل را توسعه دهد. این همان سیستمی خواهد بود که در سال ۲۰۲۵ به دست مشتریان میرسد. باتریها قرار است در پردیس مرکزدادهٔ برنامهریزیشدهٔ TerraScale در شهر رینوی نوادا (Reno, Nevada) نصب شوند.
دونالد سادووی (Donald Sadoway) پروفسور دانشگاه MIT شرکت آمبری را در سال ۲۰۱۰ تأسیس کرد. او سرمایهاش را از Khosla و Total و بهطور اتفاقی از بیل گیتس جذب کرد. بیل گیتس بنیانگذار مایکروسافت اکنون بزرگترین سهامدار این شرکت است.
آدام بریگز (Adam Briggs) مدیر ارشد تجاری آمبری میگوید: «استفاده از باتریهای فلز مایع در تأسیسات مایکروسافت، هم عملیات مرکزداده را بهبود میدهد و هم مزایای مهم زیستمحیطی و تجاری دارد. اجرای این پروژه نشان خواهد داد فناوری ما واقعاً چقدر پیشرفته و سازگار با محیط زیست و همهکاره است. ما مشتاقانه با مایکروسافت همکاری میکنیم تا به اهداف زیستمحیطیاش دست یابد.»
در مایکروسافت آقای آبشر کوئیمبی (Upshur Quinby)، مدیر نوآوری انرژی در گروه توسعهٔ پیشرفتهٔ مرکزداده میگوید: «ما تصمیم خود را گرفتهایم همزمان که برای مشتریان خدمات مطمئن فراهم میکنیم، تا سال ۲۰۳۰ به ۱۰۰ درصد انرژی تجدیدپذیر دست یابیم و فناوری دیگری را جانشین ژنراتورهای دیزلی کنیم. راهکار فناورانهٔ پیشرفتهٔ آمبری و اشنایدر الکتریک راه را برای دستیابی به این اهداف باز میکند.»
تهیهشده در باشگاه مراکزداده. منابع:
– Backblaze contracts 1MW of capacity at Nautilus’s floating data center in Stockton, California
مطالب مرتبط:
ـ برق پشتیبان مرکزداده با سیستم پیل سوختی خودروهای هوندا
ـ فناوری PowerExchanger برای بهاشتراکگذاشتن انرژی باتری UPS با شبکهٔ برق ناپایدار مرکزداده
ـ UPS حساسبهشبکه برای بهاشتراک گذاشتن انرژی مازاد در سیستم برق مرکزداده
ـ راهنمای دامنههای ۱ و ۲ و ۳ در محاسبهٔ انتشار گازهای گلخانهای (GHG Protocol)
درج دیدگاه